Gezamenlijk benoeming deken Smeets en pastoor Miedema voor Vredepeel, Ysselsteyn, Merselo

Venray, 23-4-2020

Eind vorig jaar vertrok pastoor Jos Boon uit de parochies Merselo, Vredepeel en Ysselsteyn om kapelaan te worden te Maasbracht en omgeving. Op voorhand en nadien zijn gesprekken gevoerd met de kerkbesturen over zijn opvolging. Per 1 mei wil het bisdom deken Ed Smeets en pastoor Theo Miedema, met in hun kielzog kapelaan Marthoma Alexander, naast hun andere taken, benoemen voor de drie parochies.

Er wordt daarmee niet gekozen voor één nieuwe pastoor, maar voor een samenwerkingsverband, hetgeen op inmiddels meerdere plaatsen in het bisdom gerealiseerd is. De zorg voor de parochies en de clusters komt dan niet op één priester neer, maar wordt in gezamenlijke verantwoordelijkheid gedragen. In een dergelijke constructie draagt één de eindverantwoordelijkheid, maar zijn de taken verder onderling verdeeld en kan men met vanzelfsprekendheid elkaar vervangen. Dat maakt zowel de priester als de parochie minder kwetsbaar: veelal is het zo dat als een pastoor ziek wordt of wegvalt er minstens voor een bepaalde periode niemand is die hem voor vast kan vervangen. Nu kan een dergelijke situatie in teamverband opgevangen worden. Daarnaast kunnen onderling taken naar vermogen of bevinding beter verdeeld worden.

Dat betekent dat pastoor Miedema veelal het pastorale gezicht en aanspreekpunt is voor de genoemde dorpen (plus de parochies Leunen, Veulen en Heide), terwijl de deken dat is voor Venray en Smakt. Kapelaan Marthoma ondersteunt beiden. Bestuurlijk zal de deken eerste aanspreekpunt zijn. De constructie nodigt ook uit tot verdere samenwerking tussen kerken en parochies onderling en waar nodig en gewenst tot bundeling van krachten in de toekomst, waarbij voor de duidelijkheid gesteld dient te worden dat alle parochies hun zelfstandigheid behouden. Het is aan de afzonderlijke kerkbesturen om zelf aan te geven wanneer een intensievere samenwerkingsvorm aan de orde is. Er is inmiddels een evenwichtige verdeelsleutel opgesteld om kosten en honorering onderling te regelen.

In voorgestelde constructie kunnen deken, pastoor en kapelaan, alsook de kerkbesturen en het bisdom zich goed vinden. De benoeming zal per 1 mei ingaan. Daar de te benoemen priesters goed bekend zijn in de regio en inmiddels al geruime tijd vervangen zal er geen officiële installatieplechtigheid plaatsvinden. Vooralsnog is het vanwege de coronacrisis afwachten wanneer de reguliere weekendvieringen pas weer doorgang kunnen vinden.

Het hoort eigenlijk dat de parochianen in de kerk als eerste horen van een benoeming, maar in de uitzonderlijke situatie van dit moment zonder zondagsvieringen is gekozen voor publicatie in de lokale media.

Samen met de kerkbesturen zal gekeken worden welke concrete invulling er aan het pastoraat gegeven zal worden. Met deze benoeming is de pastorale zorg voor de parochies van de Grote Kerk en de Paterskerk Venray, Smakt, Leunen, Veulen en Heide, en Vredepeel, Merselo en Ysselsteyn hopelijk voor de komende jaren weer ingevuld.

Recente blogposts

Alles weergeven